onsdag 26 augusti 2009

Vatten


Go´morgon!

Klockan är 8.17 och det är onsdag.
Det blåser lite och duggregnar.
Termometern visar + 15 grader.

Utsikter för dagen:
I dag har det varit full rulle på mig under morgonen och mycket av dagens rutiner är redan avklarade, skönt! Nu kan jag komma igång och arbeta och ge tid åt det som jag behöver koncentrera mig på; Arbetsmiljöverket. I dag är det tillsyn för hot om våld och våld. Det ska bli intressant att höra vad de har att berätta och vilka förväntningar som finns.

Häromdagen såg jag ett ögonblick av en kvinnas förtvivlade ögon på tv. Hennes vädjan och innerligaste önskan var dricksvatten som inte var förgiftat och gjorde barnen dödligt sjuka.
Bilden av henne har funnits på min näthinna i flera dagar. Jag har funderat på vatten.

Ta bort vatten från en vanlig dag i vardagslivet och vad hade då fungerat?!
Det finns salt vatten, sött vatten och bräckt vatten.
Vatten är en del av jordens kretslopp och i skolan fick vi lära om hur vattnet från världens hav avdunstar och omvandlas till vattenånga. Hur solen, haven och luften bär vattnet över jorden. Hur våra växter avger vatten, om allt som är med och bildar en livskedja beroende av vart annat.
Vattenkraft är lika med elförsörjning! Vatten ger mat!
Människan består av 70 % vatten och jorden täcks av ca 70 % hav.
Men var blir allt vatten av? Är det samma gamla vatten som återkommer hela tiden?

Tänk en vårbäcks livliga porlande och ett hösthavs våldsamma vågor. Vatten som tillför oss människor själslig stimulans och en läkande effekt.
"Panta rei" / Allting flyter.

Det finns massor med ordspråk som handlar om vatten och som fanns under min uppväxt:
-Ta dig inte vatten över huvudet!
-Många bäckar små blir en stor å!
-Droppen kan få bägaren att rinna över!
Jag funderar över hur det kan komma sig att det finns så många ordspråk i mitt huvud. Undrar om vi fick lära dessa i skolan eller om det var min Mamma som hade en förkärlek till alla dessa liknelser.

Min föräldragård var från början vårt "sommarställe" innan Pappa fick Farbror Albin att sälja gården till honom. Vi hade inget vatten inne utan fick hämta i en handgrävd brunn en bit från huset. Där fanns en hederlig gammal gårdspump som vi använde oss av.
Vi hade en spann med en vattenskopa i som vi använde när vi var törstiga.
Vi fick spara på vårt vatten. Sommartid tog torkan på brunnen och vintertid var det lätt att det frös.
Mamma tvättade kläder i kokt vatten i en balja, det samma gällde all disk. Jag satt i en annan balja och tvättade mig när det var dax för det. Mamma gjorde avkok på kamomillblom som hon sedan sköljde mitt nytvättade hår med för att behålla och förstärka min blonda hårfärg. Avkoket luktade väldigt speciellt och ibland var vattnet för varmt.
Vi hade utedass. Först med två hål och trälock, men sedan moderniserade Pappa till en tunna som nästan såg ut som en vattentoalett och med sits av svart backelit, det var lyxigt! Det stod en vattenkanna inne på toa för den som önskade tvätta sina händer efter besöket.
Vi hade stora trätunnor där vi samlade regnvatten till grönsaker och växter i trädgården.
Allt var hur bra som helst och livet fungerade utifrån situationen, men jag kan tänka mig att min Mamma (och min Storasyster) tycket det var skönt att komma till Staden med rinnande vatten, badkar och tvättmaskin. Den sistnämnda var gigantiskt stor och värmdes upp med hjälp av gas. Vi köpte gaspoletter av vaktmästaren som vi använde när det var dax att tvätta. Det ångade varmt vatten i hela tvättstugan när de vita sängkläderna tvättades (koketvätt).

På vår Gård har vi numera en djupborrad brunn och vi har fått lära oss att ta vara på vårt vatten, för det kan ta slut och det inträffade innan vi djupborrade.
Vi testar vårt dricksvatten med några års mellanrum för att vara säkra på dess tjänlighet, så att vi dricker friskt vatten. Här i bygden kan det förekomma övergödsling!
Människan på landsbygden med egna brunnar har ett helt annat förhållningssätt till vatten än de som är anslutna till kommunalt vatten. Jag är övertygad om att vi har ett större miljö- och energitänk.
Just nu håller vi på att undersöka ytterligare en brunn som vi hittat på gården att använda till djurens och växternas bevattning. Det är ett spännande projekt som vi hoppas ska falla väl ut.
Nog om detta! Vatten är liv!

Tillbakablick från gårdagen:
Jag var med en av våra unga män på operation i Trelleborg. Det blev många timmar på sjukhus och det var helt fantastiskt att möta alla dessa vänliga sköterskor på uppvaket, den förtroendeingivande narkospersonalen och den vänliga läkaren. Jag är mycket imponerad!
Allt gick bra med Pojken och vi kom hem trötta men belåtna.




2 kommentarer:

bedtimedesign sa...

Otroligt hur det mest självklara inte är självklart för andra. Ska nog tänka mig för en extra gång, nästa gång jag anser att det köpenhamnska vattnet smakar apa pga av allt kalk!...Men seriöst..det smakar verkligen apa..
Kram Månz

Go´morgon Österlen ! sa...

Visst är det så! Det syns tydligt hur kalkrikt det Köpenhamnska vattnet är.
Tur det finns god dansk öl.....:)