måndag 17 januari 2011

Det var då.


Go´morgon!





Klockan är 06.07 och det är måndag.
Snö & tö.
Termometern visar + 4 grader.


Utsikter för dagen:
Det ser lovande ut! Undra just i fall det inte blir dax för att fira de första fem plusgraderna i dag?! Gumman Tö jobbar i rekordfart!
Om jag snörar på mig ett par skridskor så kan jag åka från min ytterdörr genom vår grusväg och ut till landsvägen utan några som helst bekymmer med underlaget. Det ligger en tjock och bra is om man nu tänker utifrån skridskoåkning, för övrigt är vägen förenad med fullkomlig livsfara och knappast körbar utan superdubbar.
När jag var liten så tog jag mina skridskor hängandes i sina snöre över min axel och traskade ner till Öresundsdammarna i Malmö. Där åkte jag och alla andra runt och runt mellan de båda dammarna och deras små fågelöar. Det var kallt, gjorde ont i fötterna och var helt underbart. Vi jagade varandra, försökte göra tjusiga piruetter och killarna åkte baklänges i full fart på sina svarta hokeyrör. De som var bästisar åkte i par och de som var lite förälskade höll varandra i händerna. Lugnt och fridfullt, barn, unga och vuxna tillsammans.
På vår gård hade vi under några år en gårdskarl (fanns på alla gårdar) som mot alla odds gillade barn. När termometern visad på minusgrader under flera dagar så spolade han vår bakgård och så fick vi en liten men jämn och fin isbana att åka på. Detta gav honom respekt och minskade definitivt hans bekymmer med vårt spring i rabatterna.
Det var viktigt med barns lek och på bakgårdarna fanns det gungor, klätterställningar och sandlådor. Mammorna satt och stickade, solade och pratade med varandra på bänkarna under tiden som deras små lekte och vi som var lite större hade till uppgift att passa de mindre. Lugnt och fridfullt. Gemenskap och vänlighet.
När jag blev lite större så kände alla vi barn varandra sedan flera år och våra föräldrar kände varandra och alla oss barn. En positiv social kontroll som skyddade många och gjorde mig trygg.
Sedan fanns det förstås dessa som vi kallade för "sladdertanterna", de hade själv inga småbarn men de hade fullt upp med att hålla koll på oss alla och springa runt och skvallra om alla och envar. De var otroligt nyfikna, närde sig på andras vara eller icke vara och de var riktigt illa omtyckta, även om de inte förstod det själv.
Vi utkämpade gårdskrig, där det kunde gå hett till och vi snurrade flaskan eller hade sanning och konsekvens i skydd av källarmörkret.
Vi lekte med varandra, vi var utomhus och vi använde vår fantasi och kreativitet från det att vi var små till vi kom upp i högstadiet.
Regniga dagar ringde man på någons dörr och frågade om "man fick komma in och leka", vilket man oftast fick, beroende på hur många syskon som fanns i familjen.
Solidariteten kom med uppväxten.

I dag rullar allt igång och vi har fem arbetsfyllda veckor framför oss innan det är dax för vårvinterlovet. Vilket vackert ord; vår och vinter, vårvinter. Det är väl då som snödropparna ska visa sig längs med huset på solsidan och livet ska bli lättare att leva.
Vissa kallar vecka åtta för sportlov, men vad menas med det? Förmodligen dyra resor till svenska fjäll eller sydeuropeiska berg.
Någon säger februarilov, vilket är passande med tanke på tidpunkten.
Förr i tiden kallades samma lov för "kul-i-fem, vilket betydde att man anordnade roliga aktiviteter för de skollediga barnen under fem dagar och då var det allt möjligt från sport till teater och sagoläsning.
Nu kunde det kallas för spel & datorlov.......

Tillbakablick på gårdagen:
Det hände absolut inget annat än att jag hade ett glädjande och positivt samtal med inflyttade och mycket trevliga Grannar i vår by, vilket gav framtidshopp för vår lilla väg och det gav mig personligen kraft att stå emot de negativa tendenser som numera visar sig. Vi är trots allt flera som vill trivas tillsammans. Skönt!
Gårdagen var varken eller.


4 kommentarer:

ejsa sa...

Jag växte också upp på en gård fullt med barn och tanter som hängde ut i fönstren för att inte missa något. På den tiden fick man en macka med strösocker på om man var hungrig eller en påse med havregryn och socker..... Hur nyttigt var detta för tänderna... Ha en trevlig kväll

Go´morgon Österlen ! sa...

Kära Ejsa!
Jag kommer ihåg en blond liten kille som bodde med sin familj på första våningen i vårt hus. Han hette Dennis och gjorde verkligen skäl för sitt namn, han var kvarterets buse och sina föräldrars förtvivlan. I bland fick han inte komma hem och då hände det att han smög sig in via deras balkong och stal en macka med mycket socker på :)
Socker är inte bra för varken tänder eller hälsa och det har tiden fått lära oss.

Anonym sa...

...sportlov hette det för det var alltid fullt av sport - även hemma på idrottsplatsen i Tureberg. Skridskobanan var sopad och ishockey- och bandyturneringar pågick varje dag. Jag stod i hockeymålet ett helt sportlov och släppte inte in ett enda mål, trots att jag bara hade bandyskridskor, bandyklubba och varken benskydd eller hjälm.
Medan "mitt" lag framför mig jobbade och gjorde mål efter mål hoppade jag upp på målet och satte mig och pratade med tjejerna som kollade på matchen. När motståndarlaget kom farande hoppade jag ner och stoppade pucken med bandyklubban. Vetefåglarna hur det gick till... vi vann turneringen... Ett annat år spelade vi handboll i Eriksdalshallen.

Sen när man kom tillbaka till läroverket såg man vilka det var som hade rika föräldrar för dom var solbrända mitt i vintern. Dom såg konstiga ut.

Timus

Go´morgon Österlen ! sa...

Kära Timus,
du fortsätter att överraska! Vilka talanger!
Att du var en riktigt tjejtjusare kan jag absolut förstå, men att du dessutom har agerat bandymålvakt var en spännande nyhet.
Jag ser dig sitta på målburen och le mot töserna :)
Livet i Tureberg borde dokumenteras! Skriv!

Det var bra tider då barn och unga använde sin motorik på alla de sätt och samspelade med jämnåriga på alla vis. Jag är fullkomligt övertygad om att koordination och rörelse är av avgörande betydelse för all utveckling.
Idrott fostrar.