måndag 16 juni 2014

Ditten och datten



Go´morgon!

Klockan är 06.14 och det är måndag.
Sol.
Termometern visar + 9 grader.

Ljuva sommar! Inte gnälla, bara njuta...men det uppstår vissa bekymmer när inomhustermometern visar + 30 grader i sovrummet, trots att balkongdörren står på vid gavel. Täcke är ett minne blott och vattenglaset är väl påfyllt. Det gäller att koppla av, komma till ro och tänka på allt annat än fötter som är varma som om de befann sig i ökensand och en kropp som har förmågan att rotera så att underlakanet tappar sitt fäste om madrassen. Det är nu som fåglarna kommer till hjälp med sitt stillsamma kvällskvitter och ljuset från rummets tre olika vädersträck ger ro. Solen går ner bakom ängen och blåregnets vackra blommor ger spännande skuggbilder bakom gardinen i öster. Det är nu som man ska (med vissa svårigheter) sträcka ut kroppen, ta hand om sin andning och njuta av dagen som håller på att passera i den stilla sommarkvällen.
För inte så länge sedan låg jag påbyltad i pyjamas med långa armar och ben, med tjockt duntäcke och en ullfilt över det, och kände mig ändå kall och frusen. Inte ett fågelkvitter att lyssna till och endast ventilationsfönstrets lilla springa öppen för friskluft. Ute var allt vitt, hemskt vitt och fruset.
Nej! Det går inte att klaga på väderleken och varför ska det egentligen klagas så mycket på allt och ingenting? Jo, det måste klagas på någonting för av någon underlig anledning så är det väldigt lätt att klaga människor emellan och väderleken tycks förenar alla, speciellt oss (absolut jag) som är mer eller mindre väderberoende för att må någorlunda bra i kropp och själ. Tänk om vi alla slutade klaga och istället började diskutera allt det som är bra och fint, om hur gott vi egentligen har det och så trevligt det är här i livet...lockande tanke som slår kullerbytta i fantasin! Jag misstänker att man i så fall hade blivit att betraktad som en ansträngande muntergök, en självgod en som sög för mycket energi och som andra egentligen inte skulle orka med...det är nog lättare med en som smågnäller över ditten och datten :) Suck & stön!
I går var det sommarloppis i två byar och folket strömmade till. Sommarboende rusar in när loppisen startar och plockar fullt med stora och spännande möbler som kan vara bra att ha och måla om eller kanske slipa på som ett sommarprojekt. Någon ska säkert göra ett "klipp" och sälja vidare i butiker för inredning eller på auktionshallar. Platsmattor verkar vara inne igen och säljs med strykande åtgång och verktyg och redskap säljer som bara den bland "gubbarna". Bland alla tekniska prylar talas det andra språk och milde skapare vad folk rotar och letar för att hitta ett billigt fynd. Intressant att tyger, gamla dukar och gardiner väcker så stort intresse. Det prutas så jag nästan skäms över folks snålhet med tanke på allt frivilligt arbete som ligger bakom en loppis och dess ändamål som gynnar byns idrottsrörelse. Nåväl, "Smaken är som baken" och kommersen ger rejält klirr i kassan för kommande verksamhet. Själv köpte jag mig en mjölkkanna för 10 kronor, en blå och precis lagom stor för morgonkaffets varma mjölk. Något annat blir det inte för min egen del eftersom jag har gett mig ett eget löfte om att en sak ska ut om det kommer en ny in, med undantag för bruksting och det kan man förstås kalla en oumbärlig blå mjölkkanna :)

Tillbakablick
Folkfest.
Svala bubblor i sommarkvällen.
Fläderblom.


Inga kommentarer: