torsdag 17 april 2014

Påsken är här nu!



Go´morgon!

Klockan är 05.44 och det är skärtorsdag.
Fullmåne och vindstilla.
Termometern visar + 2 grader.


"Julen vara ska till påska". Jesus föds, predikar, blir korsfäst för sin tro, dör, flyger till himmelen och uppstiger sedan från de döda. Det är en riktig rysare om en man som gav sitt liv för tron på mänskligheten. Tragisk och egentligen fullkomligt obegriplig. Kyrkoåret styr påsken vilket är en tid fylld med lidande och sorg. Färgen är lila. Amen.
I vår tid hinner julklapparna knappt bli till glädje för än det är dax med påskpresenter. Det går ungefär tre månader mellan jul och påsk och numera verkar det inte som om ett godisfyllt ägg är glädjen, istället ska det köpas gula och dyra presenter och så var konsumtionen igång igen och pengarna rullar i takt med kommersen. Jag stod i en butik och hörde ett samtal mellan två kvinnor i medelåldern där de båda var uppgivna över alla presenter som skulle inhandlas till olika barn i släkten, vad de skulle hitta på och så dyrt det kom till att bli. Jag protesterar mot konsumtionshetsen och egentligen till ingen nytta mer än att mina påskinköp består av helt vanliga godisägg till barnen :)
Finns påskharen kvar? När Pojkarna var små gjorde de fina små fågelrede av gräs och halm som de placerade ut i trädgården i förhoppning om att påskharen skulle komma förbi och lägga ett godisägg i boet under påsken. Det var spännande och glädjen stod högt i tak när boet fick innehåll. Det fanns något som hette väntan och det var förenat med en glädjefylld spänning.
Finns påskkärringar kvar? Sötare än sötast med röda kinder, huckle på håret och förkläde för magen stod de där och knackade på dörren om skärtorsdagen med sin lilla korg och bjöd på ägg eller små teckningar i utbyte mot godis.
Sedan var det de där med maten, att julmat blir till påskmat; Julsill/påsksill, julmust/påskmust, julsnaps/påsksnaps, julöl/påsköl, julskinka/påskskinka...det känns som en upprepning och väldigt dålig fantasi. Det är väl bara påsklammet som skiljer högtiderna åt, offerlammet. Hua!
Äggen blir räddningen! I Sverige äter vi 2000 ton ägg till påsk! Otroligt!
Nåväl, nu ska det fröjdas och det bästa av allt är att ÖSKG öppnar upp för konstveckan! En gång om året får allmänheten möjlighet att se och köpa något av det bästa måleri och hantverk som finns, en fröjd utan dess like. Hela Österlen kommer att trafikeras av konstsugna stadsbor som vill ut på en liten utfärd till Österlen, härligt! Det är en folkfest utan dess like och ett levebröd för flera bofasta i bygden. En del konstnärer är så etablerade i sin konst att detta bara är en av alla utställningar under året och för någon är det kanske första gången som den gulröda bollen gungar utanför huset. I påsk är det 167 konstnärer som bjuder till visning och därutöver minst lika många som inte är etablerade i ÖSKG men som hänger på och visar upp sina bilder och verk. Härligt!
Det visas läckra tavlor och en förhandstitt på hembageri & café "Byvägen 35" som är under uppbyggnad i Sankt Olof, samtidigt som det bjuds på nybakade kanelbullar. En chans till påskpaus och umgänge i byn! Välkomna under påskdagarna mellan klockan 10-16!
Björken har fått musöron, solen värmer, humlorna surrar och himlen är blå. Påsken är här nu.
GLAD PÅSK mina Vänner!

Tillbakablick:
Kampen fortsätter!
Bröllopsdag firas med bubbel!
Energin rinner till.


Inga kommentarer: