måndag 2 november 2009

Istanbul












Go´morgon!


Klockan är 06.55 och det är måndag.
Det susar i träden och verkar gråmulet.
Termometern visar + 04 grader.




Utsikter för dagen:
Steget från den väldigt lilla By som jag bor i till världstaden Istanbul är ofantligt. Det är nästan skrattretande att det går att färdas mellan dessa ytterligheter på så kort tid. Man kastas in i något som knappt går att föreställa sig, och än mindre uppleva i snabba kast.

Istanbul är en otroligt stor och vacker stad där det råder total kaos! Inget liknar det som vi lever i.
Vi bodde i den gamla stadsdelen av Istanbul med Bosporen utanför vårt fönster och med Bazarerna runt knuten. Helt underbart!
Staden är mycket kuperad, med trånga gränder och ojämna eller inga trottoarer alls, mil från allt vad handikappanpassning heter. Det gäller att se var man sätter fötterna och bilarna har företräde....?!
Som turist och gäst i staden blir man ständigt tilltalad av prånglare som vill sälja allt och ingenting. I Bazarerna är det fullkomligt omöjligt att gå utan att bli påhoppad av försäljare. Men det hör till och det är en del av upplevelsen. Man vänjer sig om man har lite humor och gott om tid :)
Det är otroligt lätt att bli lurad på pengar, det gäller verkligen att se upp! Restaurangernas inkastare är formidabla på att lura in folk och ta hutlöst betalt.

Minareterna sticker upp mot skyn och böneutroparna hörs vida kring. Bara det är en upplevelse i sig. Moskéerna är mycket vackra med sina välvda kupoler och vackra enorma bönemattor.
De turkiska baden är en upplevelse för både öga och själ, där man blir rejält tvagad och masserad, vilket Mannen njöt av under en regnig eftermiddag.
Bosporen och Gyllene hornet är fantastiskt fint. Mängder av stora lastfartyg ligger för ankare och väntar, båttrafiken är enorm och vattnet skiftar från djupaste blått till ljusaste turkost, det är mycket vackert.
Marknaderna är en stor del av resan till Istanbul. Det är otroligt spännande att vandra mellan dessa alla stånd av kryddor, ostar, fisk, blommor, tyger, knappar och mycket, mycket mera. Det känns som en oändlighet, var man än går så dyker det upp nya små bazarer eller affärer. Verkligen mysigt och jag skulle kunna tillbringa mängder av timmar med att flanera runt i stadens alla gränder.
Istanbul är långt från turistområdenas alla försäljare av märkeskopior och fruktteer

Vi flög med Turkish Airlines och blev serverad turkisk mat på planet. Från och med nu vet vi att det går att bjuda på riktigt god flygmat :)
Flygplatsen i Istanbul är stor och väldigt välorganiserad. Deras säkerhetssystem enormt. Vi fick passera tre säkerhetskontroller innan det var ombordstigning, men allt flöt lätt och smidigt.

Med detta vill jag rekommendera alla (som inte har någon form av gångbekymmer) att resa till Istanbul och njuta ett fullkomligt befriande kaos!


Tillbaka till vardagen och arbete! Idag är det personalmöte, påfyllning av matförråd och genomgång av allt som inte blivit gjort under ett par dagar. Det är bara att sätta fart igen!

Tillbakablick på gårdagen:
Det är skönt att komma hem! Alla verkade till att må bra.
Det var en dag på resande fot, en bra gårdag.

4 kommentarer:

ejsa sa...

VÄLKOMMEN HEM...
Kram

ingrid sa...

Hej kära vän, det låter som en underbar resa. Höstkramar från vännen Ingrid

Go´morgon Österlen ! sa...

Kramar tillbaka till er båda, kära Vänner!

ejsa sa...

God morgon! Hoppas att allt har återvänt till det normala nu efter er resa. Kram på er alla