torsdag 5 januari 2012

God natt!


Go´morgon!

Klockan är 07.48 och det är trettondedagsafton.
Regnet skvalar och vindarna viner.
Termometern visar + 2 grader.

Utsikter för dagen:
Trettonhelgen är här och den firas troligtvis till minne av den bibliska händelsen i Betlehem, då de "tre vise männen" (från olika länder) nådde fram till Jesus med sina gåvor, för att sedan sprida budskapet vidare ut i världen. Rätta mig gärna i fall jag har fel.
Det känns fint att tiden kring Jesus födelse var så uppdaterad i kulturell mångfald, men nog är det märkligt att vi har trettondedagen som en helgdag i dagens almanacka.

Egentligen vill jag skriva om sömnens betydelse i dag, om hur viktigt det är att skapa sig sömnrutiner för att må bra och orka med sig själv och andra.
När våra barn är som minst är den egna sömnen en fullkomlig bristvara, men vi vyssar våra små, sjunger tysta stillsamma visor och vi vaggar. När de blir lite större läser vi go´nattsagor tills vi själva somnar i deras sängar och när de får större fötter och bestämda åsikter så har vi förhoppningsvis gett dem en sovrutin som de hanterar utifrån bästa förmåga.
Vi ska inte glömma bort oss själva, vi ska pyssla om oss och ge oss de bästa förutsättningar som finns för en god natts sömn, för att orka och för att vara lyckliga.
Det är inte farligt att vakna på natten, man ska veta att hjärnan vilar även när vi ligger med vårt huvud på kudden och låter tankarna komma och gå utan att fånga dem. Dvala är ett gott och vilsamt tillstånd och när man minst anar det så är sömnen där igen, befriande och betydelsefull.
Rutiner är bra (för det mesta) och man ska skapa goda vanor som gör gott nu och på sikt.
Detta är dock inte självklarheter utan vi slänger oss i sängen på kvällen efter att ha sett en mordisk deckare på tv eller spelat ett våldsamt datorspel (som man inbillar sig är avkopplande...) och sedan inväntar vi sömnen som inte vill infinna sig. Då börjar vi stressa över att inte somna, upp igen ur sängen, tänd lampan eller vänd och vrid på kroppen, fram och tillbaka i sängen. Tiden räcker inte, vi har bråttom, måste hinna sova......sömnproblem!
Sovtips:
Bestäm en läggdaxtid (precis som till våra små), samma varje vardagskväll om det är möjligt och kanske något tidsförskjuten på helgerna.
Drick en kopp väldoftande te (varning för alkohol!) eller kanske lite varm honungsmjölk.
Stäng av datorn och tv:n i god tid!
Pyssla om kroppen och gör kvällstoaletten till en egen avkopplande stund, använd väldoftande krämer och en bra tandborste.
Lägg fram kläder till morgondagens vardag.
Möt en trivsam och sval sängplats med dämpad belysning.
Glöm inte att ställa väckarklockan!
Sitt på sängkanten en stund och fundera över dagens positiva händelser och försök vara nöjd med dig själv :)
Kryp ner i den sköna sängen, läs kanske några rader i en behaglig bok eller lyssna på lugn och tyst musik.
Sträck ut din kropp och finn sedan en skön sovställning.
Välkomna sömnen.
Precis som med våra små så behöver vi flera dagar på oss för att falla in i nya sömnrutiner, det är tålamod som gäller och framförallt viljan att bryta mönster och ge sig själv bättre förutsättningar.
Vi vuxna behöver sova 6-8 timmar per natt, varken mer eller mindre.
Sov gott :)

Tillbakablick på gårdagen:
Stormen Emil härjade, pausade, kom igen och gav sig slutligen iväg för att bereda plats till nya vindstyrkor.
Några timmar i ett köpcenter var mer än nog.
Gårdagen var okey.


Inga kommentarer: