onsdag 25 januari 2012

Pausa.


Go´morgon!

Klockan är 06.24 och det är onsdag.
Snö och is.
Termometern visar - 5 grader.

Utsikter för dagen:
Allt går så makalöst fort och ibland kan det vara svårt att hänga med. Tröttheten drabbar oss och med den kommer stressen som i sin tur skapar känslor av otillräcklighet.
Det är viktigt att våga stanna upp för en stunds paus i vardagen och ge sig tid till reflektion över vad som pågår just nu, i denna stund som trots allt är livet.
När man är utvilad har man möjlighet att se det man behöver se för att hinna förstå och känna efter. Så vad gör vi då för att vila i vardagen? Det tar egentligen inte speciellt lång stund, det gäller att varva ner och andas, att fokusera på här och nu och att tillåta sig drömma för några minuter.
Stress är kroppens signal på överträdelse, en fartkamera som varnar för hög hastighet längs med vägen, som ska få oss att bromsa in och ta reda på hur fort vi far fram i den påbjudna hastigheten........och kör vi för fort så blir det dryga böter!
Vi behöver ta kontrollen innan det är för sent, vara generösa mot oss själva och lyssna på våra små och nästan omärkbara signaler, som finns där och som varnar oss när det går för snabbt. Våra hjärnor står i ständig beredskap!
Vi ska inte underskatta rutiner, tycka att de är för kontrollerande eller tråkiga för de hjälper oss att ta hand om vår vardag. Sova är en underbart viktig del i att motverka stress och om vi inte har möjlighet att lägga oss i lagom tid för att orka (oregelbundna arbetstider, småbarn...) så behöver vi prioritera vila. Vi kan gå så långt att vi schemalägger vilopauser under dagen, allt för att ge oss en stund av ro och avkoppling. En micropaus på femton minuters hjärnvila och egen tid kan faktiskt räcka. En lugn promenad som ger en stund av tyst njutning eller kanske att man sätter sig bekvämt, sluter ögonen och njuter en stunds stillhet. Allt är bättre än ingenting! Man ska göra det man känner sig bekväm med och tycker om. Vi behöver alla en kort stunds avbräck i den tidsmaskin som dagligen och obarmhärtigt far fram med oss.
Skynda, bråttom, effektivisera, arbeta mera......
Var snäll mot dig själv! Ingen tackar dig när din ork är slut!

Tillbakablick på gårdagen:
Hua vad kallt! Termometern visade - 10 grader på morgonkvisten. Solen strålade tappert fram emot lunchtid och det gick att höra snödropp på södersidan av huset, ett underbart ljud!
"Kära sol vill du lysa, så vi alla slipper frysa"
Det var en mycket lugn tisdag.

Inga kommentarer: