fredag 20 januari 2012

Köp, köp och köp!


Go´morgon!

Klockan är 06.17 och det är fredag.
Snö och is.
Termometern visar - 1 grad.

Utsikter för dagen:
Prylar, prylar, vi jobbar halvt ihjäl oss för att köpa prylar som vi förmodligen skulle klara oss utan och egentligen inte ens behöver.
Vi drabbas av köplusta, impulsivitet och idéer om vad vi vill äga och behöver...måste ha.
Våra hem blir överfyllda med onödiga inredningsdetaljer, trender kommer och går, en lockelse för ögat som ökar trivselfaktorn och sedan åker den ut igen.
Det kan bli för mycket av det goda!
Prylarnas skönhet försvinner lätt i mängden av alla prylar eller så passar de helt enkelt inte in och till slut syns de inte för ögat och blir bara till ytterligare en dammsamlare.
"Var sak har sin plats"
Det är det samma med kläder. Vi gör impulsköp på rea och köper billigt där det är möjligt, vi fyndar. Det som såg hyfsat ut i provrummet ser tokigt ut där hemma och det som ser snyggt ut på en annan passar inte en själv. Kroppen har en förmåga att förändra sig och det som passade tidigare är plötsligt i fel storlek eller så ska vi kanske belöna oss med något nytt......och så svämmar garderob (om man är lycklig ägare till en sådan) och lådor över med onödiga klädtrasor i fel storlek eller fel snitt.
Vi lever i ett överflöd, inget lagas och både syskrin och Karlssons klister är snart ett minne blott :)
Vi överöser våra minsta med leksaker i grälla färger och med öronbedövande ljud, som inte går att laga, men det gör ingenting för småfolket tröttnar och vi handlar för att glädja. Våra spädbarn har kläduppsättningar som räcker till ett helt kompani, allt för att matcha i färg och se läckra ut i sina unga föräldrars ögon.....modeaccessoarer som inte alltid känns så sköna på små mjuka kroppar.
Våra tonåringar (som tycks bli yngre och yngre) har konsumtion som fritidsintresse och vi föräldrar slår knut på oss själva för att tillfredsställa deras dyra vanor. De måste hänga med sin tid och de ska inte bli utanför och mobbade för att de inte klär sig som andra eller inte har den senaste mobilen.
Barn och ungdomar har börjat råna varandra i jakten på de åtråvärda prylarna.
Hur mår vi egentligen? Vad är det vi gör?
Sopberget växer i vårt slit-och-släng-samhälle, där vi snart inte ens sliter utan vi bara slänger. Helt tokigt!
Vi lever i en märklig föreställningsvärld där konsumtion är det som ger glädje och tröst. Vi är rastlösa, klarar inte av ensamhet och vi vill absolut inte ha tråkigt. För många har shopping blivit till en livsstil, där plånboken blir skoningslöst drabbad.
"Man måste rätta munnen efter matsäcken"
Vi behöver stanna upp och ta redan på vad vi verkligen behöver och vad vi inte kan vara utan. Inför konsumtionsfria dagar i familjen.
Vi behöver konsumera mindre för att uppleva mer.

Tillbakablick på gårdagen:
Snön föll. Hemskt! VSHS mobiliserar alla krafter!
Gårdagen var inget att tala om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

förtvivla inte VSHSs tappar aldrig sugen.


Rekommendation: Goggla på Radio Q Radiostationen från 90-talet - åter i etern! Lyssna noga - särskilt på kulturtimmen och Almanackan

Timus

Go´morgon Österlen ! sa...

Tack Timus!
Tillsammans blir vi starka :)
Jag ska lyssna noga på Radio Q!