lördag 5 maj 2012

Pengar som styr.


Go´morgon!

Klockan är 06.36 och det är lördag.
Sol och vind.
Termometern visar + 5 grader.

Utsikter för dagen:
Ljuvlig lördagsmorgon!
Jag funderar över varför så många kommunala verksamheter ska ha så svårt med att vara flexibla, tänka utanför ramarna, se sin kunds behov och lägga lite extra krut på att var och en ska få det bästa.
Jag har återigen mött personer i tjänsteutövande, som säkert är duktiga inom sitt yrke, men som liksom har stannat upp i sin organisation, arbetar mellan 8-17 och gör vad de ska för att sedan gå hem. All tid därutöver kallas övertid och det finns det inte utrymme till eller ekonomiska ramar för. Kommunalt anställda följer sina instruktioner för sin uppgift, framför allt lagar och paragrafer, men sedan blir det inte mer och det är verkligen inte bra.
Deras fokus ligger på organisationen.
Personalen känns en aning trötta och oengagerade, kanske till och med uppgivna och skulle det dyka upp en "muntergök" på deras arbetsplats, som är full av energi, så blir den förmodligen överhopad med arbetsuppgifter eller satt åt sidan, vilket resulterar att den snart sällar sig till samlingen av rutinmänniskor, som gör vad de ska och inte mer.
I kommunala verksamheter kan det vara bekymmer med att sticka ut och komma med för många idéer till förändring. Det är lätt att bli obekväm för sina arbetskollegor och därmed sin chef/ sina chefer, även om det skulle gynna kunden.
Stor suck!
I mötet med privata aktörer möts man nästan alltid av entusiasm, vänlighet och humor, engagemang och intresse, som väcker förhoppning hos den det gäller. Kunden bemöts med stor respekt för sin person och blir lyssnad på. "Hen" prioriterar sin kunds behov och önskemål, ger tid till kunden och bjuder på flexibilitet utifrån sin kunds behov och önskemål.
De som arbetar inom den privata sektorn har klara och tydliga mål, de är positiva och de ger mycket av sig själv i mötet med sin uppdragstagare och kund.
De ser individen.
Mina tankar kretsar kring verksamheter som har med barn, unga, vuxna eller äldre att göra. De som på något sätt är sköra och behöver stöd i sitt liv, dagis, skolor, omsorg, vård med mera.
Är det pengarna som styr vilket bemötande som kunden får?
Är det lönerna som avgör hur mycket engagemang en arbetstagare lägger på sitt arbete?
Är det pengarna som avgör hur miljön anpassas efter kundernas behov?
Är pengar det samma som tid?
Förhoppningsvis inte......men kanske, förmodligen. Tyvärr.

Nåväl, nu är det en ljuvligt ledig lördag som ska fyllas med pluggande i några timmar, renovering av häststaket i hagen, en spännande konstutställning under eftermiddagen och slutligen en mysig stund vid grillen framåt kvällen tillsammans med delar av Familjen. Härligt!

Tillbakablick på gårdagen:
En strålande arbetsdag och jag är såååå nöjd med mig själv :)
Gårdagen gav energi i mängder!




Inga kommentarer: