tisdag 27 oktober 2009

Pumpor


Go´morgon!

Klockan är 06.36 och det är tisdag.
Det ser ut att bli en grå men mild dag.
Termometern visar + 09 grader.


Utsikter för dagen:
Sova, vilket skönt ord! Sömnen är underbar när den fungerar som bäst.
Nu är det tid att kura och sova. Kroppen tar paus och vilar ut efter en lång och aktiv sommartid. Kroppen behöver ladda för den ljusa och intensiva våren.
Jag mår otroligt bra av kvällsmörkret som ger möjlighet att krypa till sängs tidigt, och de ljusa morgnarna som gör att dagen börjar tidigt. Det är min tidsklocka.

Även naturen talar sitt tydliga språk. Skogen har skiftat om i gul-bruna toner och flera av träden står redan med kala grenverk. Luften är fylld av fukt som nästan hänger mellan träden. Jorden är mörk och lerig. Vilotid.

Det är pumpor överallt!
Stora klumpiga pumpor i alla storlekar ligger på åkrar eller på försäljningsbord. Affärerna är fyllda med pumpor. Den orange färgen lyser upp och de små prydnadspumporna är läckra i sina höstfärger.
USA vill ge oss Halloween. Nej tack, säger jag!
Affärsfolket gnider sina händer, dagisfröknarna är glada och ungdomarna får ytterligare en helg att "festa" på.
Den 31 oktober ska små barn klä ut sig till häxor eller andra bloddrypande varelser för att gå runt i husen och fråga efter "bus eller godis"?
Vad är det som är trevligt med det?
Videofilmer med skräcktema produceras för alla åldrar för att förstärka skräckkänslan hos våra små och halvstora. Det ska vara läskigt och hemskt och döden ska lura runt hörnet.
Föräldrar köper mängder med munderingar till sina barn för att de ska se så hemska ut som möjligt, det är spindlar och det är dödskallar.
Det ska serveras grön potatismos, slemmig sås, avhuggna fingrar, spindlar i maten.......
Helt obegripligt dumt!
Tacka vet jag milda och timida påskkäringar som målar små fina teckningar eller binder vackra påskris och ger till sina grannar i utbyte mot sött påskgodis.

Pumporna är väldigt fina och roliga där de står med sina breda leende och lyser upp i mörker.
Jag tog reda på att de skulle markera vinterns intåg och det känns ok.....ett elakt leende som berättar för oss att kyla och snöstormar är att vänta, hahahah!

För Er som gröper ur pumpor och inte bara vill koka sopa eller göra pajer på fruktköttet tänkte jag föreslå följande;
Skiva ner fruktköttet i lämpligt stora bitar, ringla över en god olivolja, strössla på flingsalt och nymald svartpeppar och rosta pumpan i ugnen. Helt underbart gott till en köttbit!

Som motvikt till hyllning av skräck och skrämsel föreslår jag "Alla helgons dag" som i år infaller samma dag som halloween, alltså den 31 oktober.
Det är en högtid i hösten då vi tänder ljus till minne av de våra kära som inte längre finns med oss i livet.
Ta tillfälle i akt och besök eller kör förbi en kyrkogård som lyser vackert av alla flammande lågor i kvällsmörkret. Gravplatserna är vackert dekorerade med blommor och kransar och kyrkorna håller minnesgudstjänster. Det är en stilla och vacker högtid. Saknad, längtan, glädje men också sorg.
Respekt för livet.

I vår Familj har vi som tradition att hålla en kort minnesstund på Allhelgona, då vi var och en tänder ett ljus här hemma till minne av någon som fattas oss. Efteråt äter vi en extra god höstmiddag.
Det känns betydelsefullt.

Idag ska jag hitta min krage och vara utomhus så mycket som möjligt. Det är hög tid för mig att få en rejäl dos med frisk luft. Undrar om det är lönt att kratta löv?
Jag ska arbeta i eftermiddag och bilen vänder söder ut, men det ska bara ta ett par timmar.
Det är höstlov och vi försöker få veckan att kännas lite extra lyxig för våra ungdomar. Några av dem ska ut på mörkerfiske och ger sig iväg med varm dryck och matpaket för att tillbringa kvällen vid något vattendrag.
Jag ska börja packa min resväska, snart är det dax......!
Hämtar eventuellt Lillebror i Staden för att bädda ner honom i "barnkammaren" och pyssla om honom ett par dagar.

Tillbakablick på gårdagen;
Jag satt i Staden på ett sammanträde under hela förmiddagen och lyssnade på hur politiker och chefer beskrev år 2011 och kommande nerskärningar i den offentliga sektorn. Det blir inte lätt, och definitivt inte bättre för alla de som behöver samhällets stöd för sin egen hälsa och funktion. Dystert.
Hemma på Gården råder lugn och harmoni, underbart skönt och roligt!
Både Storebror och Lillebror i Staden över sundet mår mindre bra. Det oroar stort.
Gårdagen var bra.

1 kommentar:

ejsa sa...

Nu har vi varít och gått en låmg tur med Mac, jätte skönt höst väder. Passa på att få önska er en trevlig resa.
Håll er nu friska och ha det trevligt.
Kram