lördag 17 oktober 2009

Skådespel


Go´morgon!

Klockan är 06.43 och det är lördag.
Det har regnat under morgonen, det blåser och är mulet.



Utsikter för dagen:
Under dessa kyliga dagar med minusgrader nattetid så har naturen bjudit på fantastiska skådespel. Både solens upp-och nedgång har färgat himmelen i renbågens alla färger. En kväll fick vi en gnutta uppfattning om hur ett norrsken kan te sig.
Solen har stundtals varit intensivt skarp och förstärkt trädens höstfärger mot en åskblå himmel, helt otroliga syner!
Morgonluften har varit bitande krispig, hög och klar, underbart!
Men så händer det.....det börjar snöa den 15 oktober. Stora vita "julflingor" dalar ner över gården och det var svårt att tro det man såg. Till och med hästen tittade sig förvirrat omkring och en av katterna började jaga snöflingor. Det pågick i en knapp timme och sedan var det över. Detta tror jag var rekord. Tänker på en av mina Vänner som är mitt i äppelsäsongen, undrar om Hon någonsin upplevt snö mitt i skörd och sorteringsarbete och hur går det med frukten?

Nu är det fullt upp med betkampanjen och lastbilarna står på rad längs med fälten under tiden som jättemaskinmunnar spottar ut tonvis med betor på deras flak. Effektiviserat!
Vägarna blir leriga och lastbilarna bildar köer på väg mot betfabriken. Konstigt och tråkigt att de inte kör mot Köpingebro längre. Nu är det fritt fram i "betekorset" på vägen mot Ystad!
Jag tycker om dessa olika årstidsmarkeringarna i jordbruket.

En av mina Vänner skickade mig en bild i mobilen häromdagen som visade ett blommande rapsfält några få mil norröver! Det måste väl vara tokfel? Men jag minns en månad i slutet av oktober när vi båda körde motorvägen genom södra Danmark och såg blommande rapsfält även där. Min Väninna skickade omedelbart en mobilbild till en av våra kvällstidningar som de sedan publicerade.

Vi har en liten tik som har varit dräktig i 67 dagar nu. Eller, hon ville väldigt gärna vara dräktig och har förmodligen lurat både sig själv och oss. Hon har uppvisat alla dräktighetstecken enligt regelboken; kräkt i början och slutet, vi hade en förrymd setterhane som var precis tokig i hennes doft, druckit kopiösa mängder med vatten, är fortfarande introvert, ökat i bukomfång och sedan magomfång, fått svullna bröstkörtlar osv.
Stackars lilla hund som har det på detta viset!
När man så läser om skendräktighet så saknas en del detaljer i hennes beteende, som t.ex viljan att bädda och bära omkring små låtsasvalpar.
När vi skulle uppsöka vår vetrinär en andra gång hade han semester, så nu får allt vara!
Detta har varit en känsloprövning utan dess like.
Besviken....tyvärr.
I parningskostnaden ingår en andra parning, i fall tiken går tom.......och det är nog så vi får betrakta det. Då gäller alltså ytterligare ett försök (och det absolut sista) om några månader för hennes del. För de Vänner som väntade en liten julvalp av henne blir det då (förhoppningsvis) en liten sommarvalp, och det är inte fel :) Det kan vara bättre med valp sommartid utifrån flera praktiska aspekter.
Nästa gång blir det ultraljud så tidigt som det bara är möjligt.

I dag ska det lagas mat i huset. Vi ser fram emot 12 gäster runt vårt bord i kväll då arbetskamrater och tillika Vänner kommer för att kura hösten med oss.
Jag ska tillaga härlig laxfärs med en hummersås och räkor. Sedan blir det en nötköttsgryta som ska puttra i rött vin och serveras med massor av gula kantareller och trattkantareller. Till dessert har Mannen bakat mumsiga chockladfudgetårtor som ska serveras med en sås av blåbär och hallon. Det blir nog bra!

Tillbakablick på gårdagen:
Lillebror kom tidigt på morgonen och det var mysigt att ha honom för sig själv under några timmar. Sedan for våra både yngsta Söner till Småland och Kalmar för att umgås med Kusinerna från Nybro under veckoslutet. De ringde när de var framme vid hotellet i Kalmar och var mer än nöjda med sitt boende, härligt!
Jag hade ett telefonsamtal med Storebror i Staden över Sundet, saknar honom....alltid!
För övrigt så blev armarna ytterligare lite längre av släpande på alla matkassar.
Vi var en liten Familj på fredagskvällen och hade det avkopplande och skönt.
Det var en bra gårdag......även om det inte kom någon valp.....

3 kommentarer:

ejsa sa...

Vi får hoppas att vovven snart mår bra och släpper alla tecken på dräktighet. Ser fram emot en sommar valp istället. Men vi planera för fullt en Ungernresa. Skall ev. åka i väg veckan innan midsommar.

Go´morgon Österlen ! sa...

Låter ljuvligt, Ungern är fint! Vi tar hand om valpen :)

ejsa sa...

GrAtTiS MaRiA pÅ dIn FöDeLsEdAg