fredag 24 juni 2011

Midsommar.


Go´morgon!



Klockan är 06.49 och det är fredag.
Gråmulen sol.
Termometern visar + 10 grader.



Utsikter för dagen:
Så har vi då kommit fram till sommarens stora och efterlängtade högtid, till midsommarafton. Vi firar sommarsolståndet med glädje och vi dansar små grodorna runt midsommarstången. Kyrkan hänger väl med på det, men lägger sina krafter på att uppmärksamma Johannes döpares födelse.
Förväntningarna är stora och många håller säkert tummarna för sol och lite värme, vilket är en aning avlägset i den hörna av Skåne som jag befinner mig i. Det är kallt!
Stora tält är resta i flera trädgårdar, förmodligen som en reservplan vid dålig väderlek och sommarstugorna i bygden blir snart knökafulla (i dubbel bemärkelse) med stadsbor som ska "ut på landet" för att umgås med varandra och sjunga snapsvisor.
Barnfamiljerna kanske gör sig en midsommarstång i miniformat, de små barnen med blomsterkrans i håret och idrottsföreningarna bjuder till midsommarfester med familjprogram under eftermiddagen och en mer vuxen inriktning mot kvällen med det lokala dansbandet och dansbana. Svensk ljuvlig sommar!
Sillen har dagens huvudroll tillsammans med de röda vackra jordgubbarna och så naturligtvis nypotatisen med massor av dill. I år har både jordgubbarna och nypotatisen funnits till försäljning så länge att de nästan har tappat sitt nyhetsvärde, men ingen midsommar utan dessa naturens läckerheter!
Sen vad det de där med ölen och med spriten.........sill kräver nubbar och snapsvisorna kräver många snapsar......pass upp! Kvällen kan sluta tidigt för en del och kanske mest för de av våra unga vuxna som sätter rejäl fart på drickandet redan tidigt på dagen.
I detta avseende gäller absolut (och inte vodka..) "lagom är bäst"!

I år är midsommar det samma som arbetsdag för stora delar av Familjen och de som kan samlas här hemma lite senare i kväll. Sillbordet står dukat, trevligt!
I eftermiddag ska jag trotsa väder och vind för att ge mig ut och plocka en midsommarbukett, kanske inte sju sorter, men i alla fall en doft av sommaren.
Jag önskar Er Alla en riktigt trevlig midsommarhelg!

Tillbakablick på gårdagen:
Halv arbetsdag i Ystad och därefter trängsel i matbutikerna. Folk tokhandlar! Märkligt nog så dumpas priserna på både sill och nypotatis, vilket förvånar mig.......finns det för mycket av allt eller vad kan detta bero på? Jordgubbarna är naturligtvis dyra och det är som det brukar vara.
Mannen kom med betryggande besked och nu kan midsommar firas med ljus i sikte och lugn i sinnet.
Gårdagen var dagen före.


2 kommentarer:

ejsa sa...

Just nu vräker regnet ner hos oss... Känns inte alls som en midsommar. Men vi får väl gör det bästa även om vädergudarna inte är med oss i dag. Önskar er en riktigt TREVLIG MIDSOMMAR :-)

Go´morgon Österlen ! sa...

Kära Ejsa!
Efter regn kommer sol.
Jag tillbad vädergudarna tidigare i morse, hoppas det hjäper :)
"Kära sol vill du lysa, så vi alla slipper frysa....."
Glad midsommar!