söndag 20 september 2009

Grattis!


Go´morgon!

Klockan är 06.51 och det är söndag.
Det blir en dag med sol.
Termometern visar + 6 grader.





Det är mysigt att sitta här på morgonkvisten när hela huset sover. Det ligger 6 ungdomar mellan 15 - 18 år och snusar i rummen.
Vad de är söta när de sover :)
Husets egna ungdomar tar mer än gärna hem sina kamrater över veckosluten, för en eller två nätter hos oss vilket är trevligt och livligt. I natt har vi två gäster.
Sofforna räcker dåligt till om kvällen! Av någon anledning ska TV och DVD ses liggandes? Med X antal meter unga personer blir det en del bekymmer och platsbrist. Man kan tydligt se den hierarkiska ordningen i huset :)

I vårt hus vill vi inte att det finns en TV på varje sovrum. Det är helt klart att ett sovrum är ett rum för sömn och ro. Vi kan inte se det positiva (eller miljövänliga) i att det står en massa TV-apparater igång i huset och att var och en försvinner i till sig och ser precis vad som helst. Det går extremt mycket s-k-i-t på TV, speciellt nu när det finns gott om kanaler att bläddra mellan.
Så lite TV som möjligt är bäst! Det är flera dagar i vardagsveckan då vi inte ens har på vår TV och ungdomarna har inga som helst önskemål om detta. Skönt!
Jag är helt övertygad om att musik, böcker, kompisar, idrott mm är betydligt mer utvecklande än TV och DVD, datorspel, TV-spel och.......allt som har en skärm!

Tyvärr är dessa alla apparater också en bekvämlighet för vuxenvärlden. Det blir tyst och lugnt när barnen har en skärm av rörliga bilder framför sig. Varför behöver barn alla dessa skrikiga barnprogram och barnspel? De säljer som smör för att vuxna har gjort barnen beroende av denna värld och de vill ha mer och mer. Senare vill barnen inte se eller spela det som vi vuxna ansett anpassat efter deras ålder, utan ska in på det som till hör de "större". Detta gäller undantagslöst både för DVD, spel och TV-program.
Lagom av allt blir bra, men det är vi vuxna som måste orka ta vårt ansvar.

Idag dukar jag fram vår härliga "söndagsfrukost" , stor och innehållsrik. Det är "sovmorgon" i huset, vilket innebär att frukosten är serverad fram till klockan 10.00.
Mannen jag älskar fyller år idag så det blir paketöppnig (vilket han gillar otroligt mycket) vid frukosten. I eftermiddag äter vi den fina tårtan som Dottern har bakat till sin Pappa och i kväll är det "önskemiddagen" som serveras.
Det kommer att bli en riktigt härlig dag! Poolen används fortfarande flitigt och vädret kan inte bli bättre. Mannen ska få hela dagen i solstolen med en bok i handen fall han önskar det :)

Tillbakablick på gårdagen:
Jag lagade mat och bakade i flera timmar; ridbuffé och smaskigt god kvällsmat.
Vädret var strålande och Mannen var med några av husets Ungdomar vid Verkasjön och fiskade. Sedan åkte de ner till Haväng och skjutfältet där två av våra modiga och livliga herrar "råkade" trilla i havet med kläderna på ?!
Här hemma var det bad i poolen och småpyssel. Tjejerna solade och fikade på husets övre trädäck, mysigt.
Det är mycket prat om snygga tjejer och gulliga killar i vårt hus just nu!
Mannen och jag njöt av att vara tillsammans med dessa glada ungdomar. Inget strul och inget tjafs, underbart!!!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oj!
tur ändå att datorskärmen finns!

GRATTIS GRATTIS Till Mannen!

från trogne läsaren
Timus

Go´morgon Österlen ! sa...

Datorskärmen ger en oändlig möjlighet så visst är det tur att den finns käre Timus!
Mannen hälsar och tackar :)

Frida sa...

Men datorspel är ändå rätt skoj på internet. Kan vara ett bra sätt att lära sig på...