onsdag 30 september 2009

Frost


Go´morgon!

Klockan är 07.07 och det är onsdag.
Det är en kall och vacker morgon. Det är markfrost.
Termometern visar +- 0 grader.


Nu är det kallt! Jag hade absolut inte räknat med frost och nu står mina fina pelargoner där ute och fryser. Inte bra! Säkert flera som inte klarade detta.
Men vad gör några pelargoner i perspektiv av att flera människor har dragits ut i Stilla Havet under natten när tsunamin slog till mot Samoa-öarna. Fruktansvärt!
Jordens inre gör uppror.

En som säkert är nöjd med sin förflyttning inomhus är husets papegoja, en grå jacko. Sommartid befinner han sig i sitt "residens", en stor och härlig voljär på gården. Där sitter han i sitt träd, njuter och håller reda på vem som kommer och går under dagarna.
Han är otroligt pratsam, kan namn på oss alla, sätter ord i sitt sammanhang och är en fena på att härma olika ljud. Hans specialitet är mobilsignaler och i det är han oöverträffbar.
Han är av afrikansk ursprung men uppfödd i en liten skånsk by och bodde sedan några år hos en stor barnfamilj med invandrarursprung i en mindre skånsk stad. Han var vingklippt när han kom till oss och gick mest omkring på golven och spankulerade, vilket inte var så lyckat med tanke på husets katter. Fast han var söt där han vaggade fram :)
Han var engelsktalande; what are you talking about, yes och okey var några av de ord han gav oss.
Livet i barnfamiljen gjorde honom orolig för möte med små barn. Jag kan anta att han varit offer för deras hårda små tag eller deras lek med buren flera gånger. Nu börjar detta bättra sig och han kastar sig inte längre på burgolvet och skriker när det närmar sig en barnvagn eller en liten människa.
En grå jacko kan bli upp till 70 år gammal, vilket innebär att han med största sannolikhet kommer att överleva oss.....
Det har forskats en hel del på papegojor och när det gäller en grå jacko har man kommit fram till att de har samma intelligens som ett 3-4 årsbarn och samma känsloliv som en 2-åring. Det är värt att tänka på.
Han är känslig för förändringar, vill ha mycket uppmärksamhet men också lugn och ro. Han fäster sig speciellt vid vissa personer och hos oss är det Mannen och två av Sönerna som är favoriter.
När han ser söta tjejer busvisslar han eller gör "pussljud". Han är en fena på att rocka loss och kan dansa riktigt bra :)
Denna fågel ger oss mycket glädje och många skratt, med undantag för tidiga morgnar då han vill ha sin frukostmacka när vi fortfarande sover. Han är envis och han ger sig inte!
Blir han riktigt arg plockar han av sig några fjädrar för att demonstrera sin vantrivsel med tillvaron. Är han nöjd tar han en stor fjäderpenna som han sitter och kliar sig med i lugn och harmoni.

I dag måste vi hinna med att se äppeltavlan i Kiviks hamn innan kylan fördärvar den.
Det blir en del fortsatt utomhusarbete för att boa in allt som behöver värmas i kyliga nätter. Hönsen behöver mer torv och spån och stallet får ställas i ordning inför den kommande natten. Blommorna ska in i sommarrummet och karparna behöver lågenergifoder.

Tillbakablick på gårdagen:
Hovslagaren var här och konstaterade att vår häst blivit bättre, men inte fullt bra ännu. Det var ett någorlunda positivt besked.
Mannen missuppfattade vetrinärtiden (eller tvärtom) och väl där var ultraljudsapparaten inte av den snabba sorten och hanns inte med, hundmagen var för spänd för att känna på, men.........det finns tydliga utbuktningar bakom sista revbensparet som tyder på att det finns valpar i vår hund!!!
Helt underbart, nu hoppas vi ännu mer :) Detta gjorde gårdagen till en glad dag :)


2 kommentarer:

ejsa sa...

Tack för titten...
Ja då håller vi tummarna för att där finns minst 3 valpar... När kan ni få ultarljudet gjort då?

Rebecka sa...

Hoppas hoppas hoppas!! :D