måndag 9 maj 2011

Vår kroppsliga bostad.



Go´morgon!













Klockan är 06.21 och det är måndag.
Dimma och mulet.
Termometern visar + 7 grader.


Utsikter för dagen:
Vår kropp är våra förutsättningar och möjligheter. Det spelar ingen roll hur mycket ambitioner vi har för vår fysik om vi inte har vår kropp med oss.
Åldrandet är det oundvikliga fysiska förfallet. Redan strax efter femtio märks tyngdlagarnas strävan nedåt, bara att konstatera och för de flesta en inte allt för välkommen upptäckt. Leder,ögon, öron, tänder, allt börjar visa tendenser till utslitning. Vi går in i vår renoveringsålder, det är reperationsdax för kroppen.
Det är sannerligen ett elände när kropp och knopp går skilda vägar. Oacceptabelt svårt och ett nödvändigt måste, bara att gilla läget och lära känna den nya, något skrynkliga och småslitna kroppen som hyser det som är vi själva.
Det finns flera av oss som redan från livets första början har begränsade kroppsliga förutsättningar och det finns många som olyckligt nog drabbas hårt när olyckor och sjukdomar lurar och tar kroppen i sin besittning. Ingenting blir som det var tänkt och som man hade hoppats på, livet måste läras eller läras om utifrån hjälpmedel och andras ofrånkomliga stöd, kroppen behöver hjälp för att fungera.
Vi är ingenting utan vår kropp!
Trådsmala, superfeta eller precis lagom mulliga, vi bor oavsett bara i en kropp, ett hölje av kött, blodkärl, organ och annat som gör oss livsdugliga.
För den som är sjuk och/eller funktionshindrad har livet en fysisk begränsning och kanske mer än det.
Vår kropp är vår livsnödvändiga bostad!
Vad är prylar och lyxkonsumtion i jämförelse med en frisk och rörlig kropp? Vad är våren och solen i fall du inte kan lukta blommorna, se solen och höra fåglarnas kvitter? Vad är ett svalkande hav i fall du aldrig når vattenlinjen?
Vår kropp är våra förutsättningar, inte mer än så.
Man ska inte backa tiden, men det kanske är dax att stanna upp, njuta och känna någon form av tacksamhet för det hölje som man trots allt bor och lever i.
Den som är frisk tänker inte på detta, har förmodligen inte tid, men den som har ont eller är begränsad i sin rörlighet vet allt om kroppens betydelse för vardagen och för livet.
Stanna upp och känn efter!
Ta väl vara på kroppen och stunden :)
"Du kan ingenting ta med dig dit du går......"

I dag kommer vår mellanBror på förmiddagsbesök och jag hoppas på en skön promenad vid skog eller hav tillsammans med honom och hundarna.
Rutinmåndag blir rutintisdag denna veckan.

Tillbakablick på gårdagen:
Vilket underbart veckoslut! Vila, Familjegemenskap, livliga diskussioner, mat och sol i en ljuvlig kombination :)
Vi var på årets första loppis i Vanstad under söndagen, den bästa och trevligaste på evigheter! Mängder med spännande prylar som ingen längre vill ha. Det blev en del fina "fynd" för nästan inga pengar alls och jag är speciellt glad för en otroligt vacker handblåst jätte damejeann (stavas det så?) som nu är tvättad och sköljd för att få sin plats i trädgården.
- Skräp, säger Mannen!
- Fynd, säger jag!
Det var en härlig söndag.

1 kommentar:

Anonym sa...

FYND!

Timus