torsdag 2 december 2010

Gilla läget!


Go´morgon!

Klockan är 06.29 och det är torsdag.
Snö och starka vindar.
Termometern visar - 4 grader.


Utsikter för dagen:
Skolbussen inställd för fjärde dagen i sträck. Detta har inte hänt under de 25 år som vi har bott på Österlen, inte vad jag kan minnas i alla fall. Jag är hur som helst nöjd med att bussbolaget har ett högt säkerhetstänk och inte chansar på att ta sig fram längs med småvägarna.
Jag kan minnas vintrar då ett annat bussbolag körde skolbussen, med flera minibussar som definitivt inte var rustade för vintervägar. Både Mannen och jag har fått gräva fram fastkörda skolbussar genom åren och lillaSyster har varit med om att få sitta i utkylda skolbussar i väntan på bärgning eller på en annan buss. Det var inte alls bra och synnerligen ansvarslöst.
Säkerheten framför allt!
Det har brunnit i Ystad igen. I natt har någon galning satt ett flerfamiljshus i brand och 37 personer har fått lämna sina hem mitt i natten.
Vad är detta? Två bränder i går och mängder med bränder innan dess. En man gäckar polisen och kallas för gryningspyromanen, en galning som kostar polisväsendet så mycket att de inte har ekonomi att bevaka honom längre. Undrar just om han är dragplåster för en eller flera brandälskande mördare eller om hela hans liv har blivit en katt-och-råtta-lek med rättsväsendet. Han är hur som helst allvarligt störd och mycket farlig, både för sig själv och andra. Obehagligt.
Det måste vara oroligt att sova i Ystad med omnejd. Vem vet vilken galning som får lust att sätta ens bostad eller verksamhet i brand under tiden som man sover, om man nu kan sova. Hur är det för de stackars människor som precis nu sitter inhysta i nattkläder på stadens turistbyrå efter att få ha lämnat sina trygga hem mitt i natten? De kommer med all sannolikhet känna både ångest och rädsla under en lång tid framöver. Julfrid.....
Polisen har gripit en misstänkt man och jag hoppas innerligt att det är nattens pyroman så att Ystadborna (vår mellanBror och hans käraste) kan känna sig någorlunda trygga.

I dag får det bli som det blir och det finns ingen anledning att gnälla för vädrets makter rår vi inte på. Det blir eld i spisen, en värmande grönsakssoppa till lunch, ska börja städa lite extra i hörnor och vrår, kanske en rolig dvd med snölediga ungdomar under eftermiddagen och så naturligtvis allt slit som nödvändigtvis måste avklaras utomhus för djurens bästa.
Gilla läget!

Tillbakablick på gårdagen:
Mannen kom till Paris i stället för till London och det är bara att gratulera :) Bon voyage!
Milde tid så mycket snö som blev undanskottat, det känns i axlarna i dag. Gårdagens största upplevelse var en biltur ner till bussen i byn och för inköp av extra proviant. Vägarna var hyfsat bra och det är naturligtvis som värst i det området där vi bor.
Just nu och bara nu hade det varit en fördel att bo längs med en landsväg och just nu borde hela Familjens bilpark endast bestå av fyrhjulsdrivna höga jeepar.
Det var en snödramatisk gårdag.

1 kommentar:

ejsa sa...

Paris av alla ställen..... Låter helt okej