söndag 19 december 2010

Hög tid!


Go´morgon!

Klockan är 07.25 och det är söndag.
Ännu mer snö.
Termometern visar - 7 grader.


Utsikter för dagen:
Äntligen! Så var det då vetenskapligt framforskat av beteende- och hjärnforskare, genom 100 studier på 130.000 barn och unga, att det finns "en robust koppling" mellan dataspelsvåld och aggressivitet, tankemönster, empatistörningar och förmågan att resonera i moraliska beteende.
Detta är något som flera av oss har påtalat i flera år, men ingen har någonsin tagit våra observationer på fullt allvar, det vill säga det är ingen som i handling har klarat av att stå emot barnens och ungdomarnas vilja. Mannen och jag har stundtals blivit betraktade som "bakåtsträvare".
Barn och unga lär sig genom att härma beteende.
Många vuxna är av uppfattningen att deras barn och ungdomar kan skilja på verklighet och fiction och det kan det flesta under olika åldersfaser och under olika omständigheter.
Hjärnan utvecklas olika i olika delar under olika perioder i livet. Det syns inte på utsidan men det märks i beteende, nu eller senare.
Det finns många barn som inte är rustade för att ta emot och sortera alla intryck och det finns barn som inte har ett tillräckligt medvetet nätverk. De vuxna hinner inte med eller orkar inte att stå emot sina barns alla önskemål eller krav. Nu beskriver jag helt vanliga barn och ungdomar i helt vanliga familjer.
Det finns barn och unga som har en försenad mognad, det finns de som har någon form av psykiatrisk problematik och det finns de som har en social utsatthet. För dessa våra barn kan datavåld vara ännu mer förödande.
Vi är många pedagoger och socialarbetare som ser hur små barn börjar använda sig av rörelsemönster och ljud som är direkt kopplade till dataskärmen. Det är sparkar, det är aggressivitet, det är märkliga ljud och det är väldigt spännande. Fel, fel, fel!
För många barn är datavåld en del av vardagen eftersom äldre syskon och föräldrar "kopplar av" med olika former av våldsspel i vardagsrummet...... Barn lär genom att härma beteende!
Jag vill påstå att datavåld är direkt förödande för barn och unga med neuropsykiatriska bekymmer. De kan omöjligt sortera i alla snabba intryck och det kan omöjligt styra sin redan bristande impulsförmåga. Men, det finns förespråkare som menar att samma barn och ungdomar mår bra av att koncentrera sig på skärmen och att de vilar i den samma. Jag vet att datorn är utmärkt till mycket, men barn har svårt att sortera och styrs av sin nyfikenhet. De vill se vad de "stora" ser på och gör.
Nu har dessa forskare gått så långt att de menar att våldsspel påverkar hjärnans utveckling och i en förlängning även samhällsutvecklingen.
Detta är mycket allvarliga ord!
Jag var i en spelbutik under gårdagen, där var knökafullt med folk och kommersen var livlig. Våldsspel överallt och i mängder, hemska affischer och obehagliga bilder (det finns också "snälla" spel och spännande strategispel!).
Vem kommer att lyssna på dessa betydelsefulla forskare och deras oroväckande resultat, vem orkar gå emot ungdomarnas krav och vilja? Kamp, maktkamp.
Varför ifrågasätter vi ungdomars rastlöshet eller passivitet och deras många våldstendenser?
Vi lever i ett samhälle där våld är en del av vardagen och i detta blir våldsspel något som går att relatera till verkligheten. Hemskt sorgligt.
Data- spelvåld suger!
I dag finns det barn som misshandlar varandra medvetet på förskolan.....
I vår julklapssäck ligger minst två spel som troligtvis har våldsinslag. Jag vet inte säkert, vi har köpt en önskan utan att ta reda på innehållet. Aldrig, aldrig mer!
Nu väntar jag med spänning på hur våra tillsynsmyndigheter ska bemöta forskningsresultatet och hur de kommer att agera. Det är hög tid.

I dag går färden till goda Vänner i Sillaröd och Havängsprodukter där vi ska köpa Österlens godaste senap, ett måste till julskinkan! Det vill säga, om vi kan ta oss fram på snövägarna.
För övrigt är det en vilodag.

Tillbakablick på gårdagen:
Julklappsinköp. Massor med folk, men riktigt trevligt. Jag är så himla sugen på att ge bort klappar att jag nu måste sätta stopp på mig själv :)
Julskinkan är inköpt, lättrökt och sockersaltad, mums!
Mannen och bonusPågen trotsade snön och gav sig ut i skogen för att hugga en gran i midjedjup snö. Nu står den här och ser allmänt rolig ut.....tack våra hjätar.
Det var en trevlig gårdag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Redan som liten, och det börjar bli längesen, fick jag höra att "barn gör inte som du säger utan som du gör". (här går man, här går man, här men inte där....minns du) Man kan stå emot, det är ett måste som förälder, moster/faster, granne, personal helt enkelt ditt ansvar som vuxen SÄTT GRÄNSER. Det enda som skjuter skott är blommorna!
vän i malmö

ejsa sa...

Tack för en god lunch samt ett trevligt shoppingsällskap. Du kör bil som en hel " karl" var tryggt att åka dessa nästan 20 milen med dej. Kul med en gran som ser rolig ut. Då slipper du kanske att sätt pynt i den.

Go´morgon Österlen ! sa...

Min kära Vän i Malmö!

Visst kommer jag ihåg och visst kämpade vi på, med ganska gott resultat, eller hur :)
"De enda som skjuter skott är blommorna", underbar tanke som är en svunnen tid. Nu händer allt fort och mycket är numera farligt, speciellt i Malmö.
Motkrafter till våld är kärlek, omtanke, mod, solidaritet, tid och alla andra mjuka värde.
Jag håller verkligen med dig om att det är allas vårt ansvar att agera förebilder till våra barn och unga. Svårt! Det kräver ork och tid, vilket är en påtaglig bristvara i vår vuxenvärld. Inte lätt men nödvändigt, speciellt för våra ungdomar!
Kram