onsdag 30 mars 2011

I morgon är en annan dag.


Go´morgon!


Klockan är 06.22 och det är onsdag.
Mörkermulet.
Termometern visar + 2 grader.





Utsikter för dagen:
Man kan känna smärta överalt i kroppen, ibland syns det onda på utsidan och ibland döljer sig smärtan inne i kroppen.
Vad gör man när det börjar göra ont? Om man har en synlig skada kanske man behöver transporteras med ambulans eller så uppsöker man en akutläkare, men annars kanske man väntar ett par dagar innan man kontaktar en doktor eller på att smärtan ska gå över av sig själv. En del börjar laborera med diverse mediciner och en annan kanske vänder sig till hälsokostens stora utbud.
Någon väntar för länge.
Det finns en smygande smärta som inte syns, den sitter i vårt psyke och kan ge olika psykiska störningar, den kan innebära en depression och ett lidande som är ytterst individuellt för den som det drabbar.
"Deppig", sorgsen, ensam, nedstämd är att betrakta som väldigt normala tillstånd, som alla hör livet till i olika omfattning.
Depression är något helt annat, den medför en avsaknad av intresse för egen person och omgivning, en bristande handlingsförmåga och svårigheter med förmågan att tolka känslor.
Det blir till en sluten cirkel där tankar påverkar hjärnan och hjärnan påverkar tankarna.
Depression gör ont, mycket ont.
Vad beror det på? Är det barndomen som har haft mer att önska, är det trauma som griper tag, är det genetiken som visar sig eller är det kanske resultat av en virus?
Vad är botemedlet? Är det psykofarmaka, är det psykologer, KBT, sjukgymnastik, fysisk träning, familj och vänner, Gud, kanske naturupplevelser eller möjligtvis allt sammantaget?

Det gäller att orka och det är svårt när man är sjuk, det gäller att våga vilja be om hjälp när man inte tror att man behöver den.
Störst av allt är vår egen tro på hjälpa oss själva.
Vi behöver vara nyfikna på morgondagen, vi måste finna något gott i vårt liv, ett ljus som leder oss i mörkret. Vi behöver känna vårt sammanhang, vi behöver vara behövda.
I bland går det inte.

Tillbakablick på gårdagen:
Den som mår riktigt dåligt säger inte mycket.
Man kan ha allt och ändå räcker det inte till.
Det ofattbara händer.
R.I.P Vännen.
Våra tankar är med Er.

Inga kommentarer: